“Güneş Gözlüğü Lenslerinde Fark Yaratan Teknoloji ve Hammaddeler”

Meslek Yüksekokulu, 21 Mayıs Cuma günü “Güneş Gözlüğü Lenslerinde Fark Yaratan Teknoloji ve Hammaddeler” başlıklı e-seminer düzenledi. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Ant Optik Eğitim ve Bölge Direktörü Volkan Erkul ile Öğr. Gör. Neslihan Demiröz tarafından, öğrencilerimize güncel fark yaratan teknolojilerdeki gelişmeler aktarıldı. Moderatörlüğü Öğr.Gör. Emin Aksan tarafından yapılan etkinlikte, öğrencilerimizin soruları yanıtlandı.

Güneş gözlüğü göz sağlığımızı koruyacak teknolojiye sahip olmalıdır. Aynı zamanda görme kalitesi ve konforunu sağlaması gerekir. Güneş gözlükleri camlarında dünyada 140 yılı aşan bir tecrübe bulunmaktadır. 1939 yılında ışığa karşı duyarlı ilk camlar üretiliyor. 1964 yılında ilk kolormatik camlar üretiliyor. Mineral camlı gözlük camları daha iyi görüntü verir.  Serengeti marka olarak mineral camlarda daha ince cam üretilmektedir. Fotokromik, spektral kontrol ve polarizasyon olarak 3 teknoloji bir arada kullanmaktadır. Her üç teknolojiyi kullanan dünyadaki tek markadır. Mineral camlar çizilmeye karşı dirençlidir. Abbe değerinden dolayı optik kalitesi yüksek camlardır. Mineral camlı gözlükler genellikle optik mağazalarında satılmaktadır. Polikarbon gibi daha hafif hammaddeler de kullanılmaktadır. Abbe değerleri arasında farklılıklar göstermektedir. Hammaddelere göre artı ve eksiler olmaktadır. Montaj olduğu yerlerde çatlamalar olmayan kalınlığı mineral cam kadar ve abbe değeri iyi olan camlardır.

Güneş gözlükleri, güneş doğduktan sonra her koşulda kullanılmalıdır. Bu sebeple fotokromik teknolojisi kullanılır. Diğer güneş gözlüklerinin önüne geçmektedir. Her türlü ışık koşullarında güneş gözlüğü camları fotokromik olmalıdır. Böylelikle koyuluk derecesi değişerek konforu artıracaktır. Güneş doğduktan batana kadar her türlü hava koşullarında kullanılabilir. Göz sağlığını korumak için artı bir değerdir.

Güneş gözlüklerinde yatay ve düz zeminlerden gelen aşırı parlaklığın ortadan kaldırılması, yansıyan ışığı ortadan kaldıran teknoloji polarizenin bulunması önemlidir. Kişinin görme kalitesini ve konforunu artırır, araç kullanırken güvenlik sağlar. 

Günümüzde mavi ışık blokajlı camlar üretilmeye başlanmıştır. Görünebilir ışığın mavi ve koyu mavi ışığı görme hücrelerimize ulaşır ve kayba uğramasına sebep olduğu bilinmektedir. Mavi ışığın bir kısmı zararlı bir kısmı ise faydalıdır. Güneşten daha büyük mavi ışık kaynağı yoktur. Bilgisayar ekranından daha önemli olarak güneşten korunmak ön planda olmalıdır. Mavi ışık blokajlı Serengeri camlar görme kaybına sebep olan mavi ışığın önemli bir yüzdesi bloke etmektedir.


Son Güncelleme Tarihi: Sa, 03/01/2022 - 09:13