Dış Ticaret Programı

Yoğun rekabet ortamında gelişen pazarlara yönelen başta Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ) olmak üzere sanayinin ihracat hamlesine cevap verecek, dış ticaret konularında yetkin düzeyde pratik bilgiye sahip, gümrük mevzuatına hakim, çözüm odaklı dış ticaret uzmanları yetiştirmeyi hedeflemektedir.
 
Eğitim Süreci:

Programın içeriği; Dış Ticaret İşlemleri, Gümrük İşlemleri, Genel Muhasebe, Temel Hukuk, Mikro Ekonomi, İşletme, Bankacılık ve Kambiyo İşlemleri, Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi, Lojistik, Uluslararası Finansman, Elektronik Ticaret, Uluslararası Pazarlama, Uluslararası Ekonomik Kuruluşlar, İşletme Yönetimi, Makro Ekonomi, Ticari Matematik, Yabancı Dil, Mesleki Yabancı Dil, Ticaret Hukuku, Uluslararası İktisat, Tedarik Zinciri Yönetimi, Serbest Bölgeler gibi mesleki eğitim odaklı derslerden oluşmaktadır.

İKÜ Dış Ticaret Programı yüzde 50 ve yüzde 100 burslu kontenjanlara sahiptir. Mezunlarımız önlisans diplomasını aldıktan sonra Dikey Geçiş Sınavı'na girerek yüksek öğretimlerine lisans düzeyinde devam etme imkanına da  sahiptirler.
 

İKÜ Dış ticaret Programı; dış ticaret konularında yetkin düzeyde pratik bilgiye sahip, gümrük mevzuatına hakim, çözüm odaklı, nitelikli ve donanımlı  dış ticaret uzmanlarını yetiştirmek amacıyla kurulmuş bir ön lisans programıdır. Programın eğitim dili Türkçe’dir.

İKÜ Dış Ticaret Programının eğitim süresi 2 yıl olup, dersler, teorik ve pratik olarak sürdürülür. Derslerle birlikte sene içerisinde öğrencileri sosyal yönden geliştiren ve teknik alanlarda uzmanlaşmalarını sağlayan seminerler verilmekte ve sektörlere teknik geziler düzenlenmektedir.

İKÜ Dış Ticaret  Programı mezunları DGS sınavına girerek, dört yıllık fakültelere geçiş yapabilirler. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ÖSYM tarafından yürütülmektedir. Program mezunları; Avrupa Birliği İlişkileri, Dış Ticaret ve Avrupa Birliği, Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Bankacılık ve Sigortacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletme Enformatiği, İşletme Yönetimi, İşletme-Ekonomi, Lojistik, Lojistik Yönetimi, Sermaye Piyasaları ve Portföy Yönetimi, Sermaye Piyasası, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Teknoloji ve Bilgi Yönetimi, Ulaştırma ve Lojistik, Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi, Uluslararası Finans, Uluslararası Finans ve Bankacılık, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İşletme, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret, Uluslararası Lojistik, Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık, Uluslararası Lojistik Yönetimi, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finans, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Uluslararası Ticaret,Lojistik ve İşletmecilik gibi bölümlere dikey geçiş yapabilirler.

İKÜ Dış ticaret Programı ile yoğun rekabet ortamında gelişen pazarlara yönelen başta Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ)  olmak üzere, çeşitli sektörlerde  sanayinin ihracat hamlesine cevap verecek, Dış Ticaret konularında yetkin düzeyde pratik bilgiye sahip, gümrük mevzuatına hakim, çözüm odaklı dış ticaret uzmanları yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Öğrenciler, sektörün önde gelen firmalarından gelen profesyonel öğretim görevlileri sayesinde de teorik derslerin yanı sıra mesleğe ve sektöre ait pratik ve uygulamaya dayalı bilgiler de edinmektedir.

Öğrencilerimizi aldıkları eğitim ve yaptıkları stajlar, katıldıkları seminerler ve teknik geziler  sayesinde donanımlı olarak yetiştirip iş dünyasına kazandırmak  İKÜ Dış Ticaret Programı'nın en temel amacıdır.

Program Başkanı
Öğr. Gör. Tülay ÖLMEZ

Dış Ticaret mezunları;

  • Mezuniyet sonrası, DGS sınavından sonra 4 yıla tamamlayarak, ilgili staj dönemlerini tamamladıktan sonra, sınavlara girerek ve ilgili süreleri tamamlayarak Gümrük Uzmanı, Gümrük Müşavir Yardımcısı, Gümrük Müşaviri, Muhafaza memuru, Onay servisi memuru, Muayene memuru olabilirler.
  • Dış Ticaret Müsteşarlığı’ nda (DTM) Dış Ticaret Uzmanı veya Yardımcısı olarak çalışabilirler.
  • Dış ticaret ve gümrük ile ilgili firmalarda Dış Ticaret Sorumlusu olarak çalışabilirler.
  • Firmaların Dış Ticaret ve Lojistik departmanlarında Dış Ticaret Sorumlusu olarak çalışabilirler.
     
Örgün Öğretim Program Başkanı Öğr.Gör. Tülay Ölmez
E-Posta t.olmez@iku.edu.tr
Tel (0212) 498 49 23
Faks  0(212) 543 69 70
2. Öğretim Program Başkanı Öğr. Gör. Dr. Barış Safran
E-Posta b.safran@iku.edu.tr
Tel (0212) 498 49 40
Faks  0(212) 543 69 70
1. Sınıf Danışmanı (Örgün) Öğr.Gör. Tülay Ölmez
E-Posta t.olmez@iku.edu.tr
Tel (0212) 498 49 23
Faks  0(212) 543 69 70
2. Sınıf Danışmanı (Örgün) Öğr.Gör. Merve Bayraktar
E-Posta m.bayraktar@iku.edu.tr
Tel (0212) 498 49 11
Faks  0(212) 543 69 70
1. Sınıf ve 2. Sınıf Danışmanı (İ.Ö.) Öğr.Gör. Barış Safran
E-Posta b.safran@iku.edu.tr
Tel (0212) 498 49 40
Faks  0(212) 543 69 70
İstanbul Kültür Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu, Bakırköy Yerleşkesi İncirli Binası, Yolbaşı S., 34147 Bakırköy/İstanbul.


Son Güncelleme Tarihi: Pt, 07/22/2024 - 12:03