İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı

İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi mezunlarının görevi , insanların yaşadığı ve çalıştığı ortamlardaki konfor şartlarını sağlamaktır. Konfor şartları denildiğinde yaşanılan ortamın uygun sıcaklık, uygun nem ve temiz havaya sahip olması anlaşılır.Bunun yanında sanayinin muhtelif kademelerinde; soğuk hava depoları, çok düşük sıcaklıklarda depolama, soğuk zincir (tüm yiyeceklerin üreticiden tüketiciye kadar sağlıklı hijyen üretim, dağıtım, saklama, pazarlama koşullarının sağlanması), muhtelif kimyasal işlemlerin ardından hızlı soğutma uygulamaları gibi birçok konuda hizmet verirler.
Bu alanda yetişmiş insan kaynağına olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. 

Programımızın amacı Türkiye’de hızla gelişen ve 2023 yılı hedefi 65 milyar dolar, bunun 25 milyar doları ihracat  olan, iklimlendirme ve soğutma sektöründe, uzman eleman ihtiyacına cevap verebilecek stratejik iş gücünü  yetiştirmektir.  

İstanbul Kültür Üniversitesi İklimlendirme ve Soğutma Teknolojileri Programı öğrencileri ders dinliyor2016 yılında ISKAV Isıtma Soğutma Klima Eğitim ve Araştırma Vakfı ile yapılan protokol gereği öğrencilerimiz stajlarını vakfa üye sektörün en büyük firmalarında yapma olanağı bulmakta, bu firma yöneticilerinden  konferans ve seminer gibi destekler sağlanmakta ve sektörün lokomotifi olan bu firmalara teknik geziler düzenlenerek öğrencilerimizin bilgi ve becerileri arttırılmaktadır. Bu firmalar mezuniyetten sonra da memnun kaldığı öğrencilerimize iş istihdamı sağlamaktadırlar. Ayrıca öğrencilerimize eğitimleri sırasında vakfın laboratuarlarında uygulamalı dersleri yapmak imkanı da verilmektedir.

Bu işbirliği protokolü ile öğrencilerimiz sektörün istediği nitelikte teknik eleman olarak yetiştirilmekte  ve mezun olduklarında ise iş bulma kaygısı yaşamamaktadırlar.

Eğitim Süreci
ISKAV eğitim ve araştırma vakfı ile yapılan protokoller doğrultusunda 2016’da yeniden düzenlenen dersler sektörde faaliyet gösteren uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda piyasa normlarına göre yeniden düzenlenmiş ve kredilendirilmiştir.

ISKAV Logo

Dersler, iklimlendirme ve soğutmanın teorik altyapısını geliştirecek Matematik, İklimlendirme ve Soğutmanın Esasları,Meslek Resmi gibi temel derslerin yanı sıra Soğutma ve Isıtma Sistemleri, Havalandırma Sistemleri, Merkezi İklimlendirme Sistemleri, Bilgisayar Destekli Tasarım, Soğutma Sistem Tasarımı, İklimlendirme ve Soğutma  Elektriği, Koruyucu Bakım ve Arıza Tesbiti, Ticari Soğutma Sistemleri, Endüstriyel Soğutma Sistemleri, Test Ayar Dengeleme , Bina Yönetim Sistemleri, İKS Sistemlerinde Enerji Verimliliği ve  Elektrik Kumanda Devreleri gibi öğrencilerimizi sektörün istediği niteliklerde yetiştirmeye yönelik derslerden oluşmaktadır. Ayrıca son yarıyılda entegre proje dersinde yaptırılan güncel  bitirme projeleri kampüslerimizde sergilenmekte ve büyük beğeni toplamaktadır. Programımızın amacı hızla gelişen sektörde ısıtma, havalandırma ve soğutma projelerini hazırlayan, kurulumunu yapan ve test ayar dengeleme ile sistemi devreye alabilen  teknikerler yetiştirmektir. 

Öğrencilerimiz daha mezun olmadan iş teklifleri almaktadırlar. Mezun olan tüm öğrencilerimiz soğutma, ısıtma veya havalandırma firmalarından birinde çalışmakta ya da kendi şirketlerini kurarak iş hayatlarına devam etmektedirler.

1997 yılında 4281 sayılı kanun ile kurulan İstanbul Kültür Üniversitesi'nde  2008 yılında İklimlendirme ve Soğutma Teknolojileri Programı kurulmuş ve  ilk öğrencilerini 2008–2009 eğitim-öğretim döneminde almıştır. 2008 yılında Şirinevler  Yerleşkesi'nde faaliyete başlayan program, 2009 yılından itibaren Bakırköy Yerleşkesi İncirli Binası’nda eğitim hayatına devam etmektedir.

Program,2011-2012 öğretim  yılında yapılan anlaşma ile  iklimlendirme ve soğutma piyasasında İSEDA (İklimlendirme Soğutma Eğitim Danışma ve Araştırma Derneği ) ile, Buzdolabı, Soğutma ve İklimlendirme Teknisyenleri Odası,  ve ALARKO, ISISAN-BUDERUS gibi önde gelen firmalarla  işbirliği içerisinde piyasanın ihtiyaç duyduğu uzman elemanları yetiştirmiştir.

2016-2017 öğretim yılından itibaren İSKAV (Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı) ile yapılan protokol gereği bu vakfa üye olan Alarko, Arçelik, Friterm, Daikin, Systemair HSK v.b firmalardan öğrencilerimize staj yeri desteği sağlanmaktadır. Ayrıca vakfın son teknoloji ile düzenlenmiş laboratuarlarında öğrencilerimize eğitim desteği verilmektedir. Öğrencilerimiz;  vakfa üye firmalara  düzenlenen teknik gezilerle teknolojik gelişmeler hakkında bilgilendirilmekte olup ayrıca okulumuzda düzenlenen konferanslar,seminerler yoluyla  ISKAV üyesi firma yöneticilerinin bilgi beceri ve tecrübelerinden yararlanmaktadırlar.
Mezun olan öğrencilerimiz mezuniyetiyle birlikte özgüveni, bilgi birikimi ve kazandığı tecrübesiyle hayata bir adım önde başlamaktadır.
Mezunlarımız dilediğinde Dikey Geçiş Sınavıyla (DGS) Makine Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği  ve Endüstri Mühendisliğine ve 4 yıllık Enerji Yönetimi bölümlerine geçebilirler.

T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı ile FRİTERM, ALARKO firmaları ve  İSKAV  (İklimlendirme Soğutma ve Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı ) arasında protokol yapılmıştır. Yapılan protokol gereği bu kurumlardan staj yeri , ayrıca  gerektiğinde derslerin güncellenmesi  ve  laboratuvar desteği ve sektörel gelişimlere uygun olarak  seminer, konferans ve teknik gezi desteği  almaktayız. Böylece öğrencilerimiz sektörde aranan elemanlar olarak mezun oluyorlar.

Öğrencilerimiz iş bulma konusunda sorun yaşamamaktadırlar. Ülkemizdeki gelişen inşaat sektörü sayesinde iklimlendirme ve soğutma sektöründe çalışacak tekniker ve teknisyen ihtiyacı çok fazladır. Öğrencilerimiz daha okurken iş teklifleri almakta ve mezun olur olmaz hemen birçok sektörle kıyaslanmayacak kadar iyi iş olanakları ile iş bulabilmektedirler.

İstanbul Kültür Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı mezunları; binaların, taşıtların, soğuk hava depolarının ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin projelendirilmesi, kurulması ve çalıştırılması için planlanan faaliyetleri yürütebilirler. Ayrıca, kamu ve özel kuruluşlara ait fabrika veya imalathanelerde, soğuk hava depolarında, AVM'ler, nükleer tesisler, büyük marketlerde teknik bilgilerini kullanabilir ve kendi iş yerlerini de açabilirler.
Mezunlarımızın tümü ya başarı ile hayata atılmakta veya dikey geçiş sınavı ile lisans tamamlama programlarına devam etmektedirler.

Öğr. Gör. Halide Serpil KARAKUŞ
Program Başkanı

Gelişen piyasada mezun olan öğrencilerimizin iş bulabilmeleri olasılığı %'100 dür. İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı mezunları, binaların, taşıtların, soğuk hava depolarının ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin projelendirilmesi, kurulması ve çalıştırılması için planlanan faaliyetleri yürütebilirler. Ayrıca, kamu ve özel kuruluşlara ait fabrika veya imalathanelerde, soğuk hava depolarında, AVM 'ler, nükleer tesisler, büyük marketlerde teknik bilgilerini kullanarak çalışabilirler ve kendi iş yerlerini de açabilirler.
Program Başkanı ve 2. Sınıf Danışmanı Öğr. Gör. Halide Serpil KARAKUŞ
E-Posta s.karakus@iku.edu.tr
Tel (0212) 498 49 66
Faks  0(212) 543 69 70
1. Sınıf Danışmanı Öğr. Gör. Canan BULUT
E-Posta c.bulut@iku.edu.tr
Tel (0212) 498 4639
Faks  0(212) 543 69 70
İstanbul Kültür Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu, Bakırköy Yerleşkesi İncirli Binası, Yolbaşı S., 34147 Bakırköy/İstanbul.

 


Son Güncelleme Tarihi: Pt, 12/04/2023 - 12:50