Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı

2016-2017 Eğitim Öğretim döneminde  İstanbul Kültür Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu bünyesinde kurulan Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri programı insanları, insanlarla iletişim kurmayı ve farklı coğrafyaları keşfetmeyi seven, gelişen havacılık sektöründe yerini almak isteyen bireylerin, kendilerini geliştirebileceği bir programdır. İstanbul Kültür Üniversitesi Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı’nda temel amaç öğrencilerimizi bu alanda nitelikli elemanlar olarak yetiştirmektir.

Eğitim Süreci:

Program kapsamında; ilk yarıyılda verilen teorik eğitimin ardından uygulamaya yönelik derslerle desteklenir ve bu doğrultuda havayolu yönetimi, kabinde iletişim, kabinde ilkyardım, Ekip Kaynak Yönetimi (CRM), CRS Uygulamaları, Mock – Up Eğitimi, havacılık eğitimi, kabinde ikram eğitimi gibi temel derslerle kendilerini geliştirmeleri sağlanır.

İstanbul Kültür Üniversitesi Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı dahilinde alana yönelik spesifik dersler uzman öğretim kadrosu tarafından sunulmakta,  program öğrencileri, alanında uzman firmalara yapılan teknik ziyaretlerle tüm süreçleri yakından görerek tanıma imkanı bulmakta, 40 işgününü kapsayan işyeri uygulaması dönemlerinde çalışma hayatına hazırlanma imkanı bulabilmektedirler.

Bununla birlikte, İKU Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı öğrencileri ön lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra Dikey Geçiş Sınavı'na girerek yüksek öğretimlerine lisans düzeyinde devam etme olanağına sahiptirler. Eğitimlerine yurt dışında devam etmek isteyen mezunlarımız ise İstanbul Kültür Üniversitesi’nin yurtdışındaki üniversitelerle yaptığı protokoller doğrultusunda 3. ve 4. yıl derslerini yurtdışında okuyarak lisans tamamlama programlarına katılabilmektedirler.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programından mezun öğrencilerimizin Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile aşağıda belirtilen lisans programlarına yerleşebilirler.

  • Havacılık Yönetimi 
  • Lojistik Yönetimi 
  • Seyahat İşletmeciliği
  • Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği 
  • Turizm İşletmeciliği 
  • Turizm Rehberliği 

İKÜ Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı’nın %50 ve Tam Burslu kontenjan seçenekleri vardır. ÖSYM burslarının yanında başarılı öğrencilerimize vermiş olduğumuz üniversite başarı bursları ve ihtiyaç bursları da bulunmaktadır.
 


* Programa öğrenci kabulünde havacılık sektörünün meslek için getirdiği özel şartlar aranacaktır. Tercih edilmeden önce kılavuzun ilgili maddesi dikkatle incelenmelidir.

İKÜ Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce “Temel Emniyet Eğitimi” olarak standartları belirlenmiş, yolcu taşımacılığı yapan hava araçlarında gerekli emniyet ve güvenlik önlemlerinin uygulanmasından ve yolcu konforundan sorumlu “kabin memuru” yetiştirmeyi amaçlayan dört yarıyıllık bir yüksek öğretim programıdır, eğitim dili Türkçe’dir.

Program kapsamında; ilk yarıyılda verilen teorik eğitimin ardından uygulamaya yönelik derslerle desteklenir ve bu doğrultuda havayolu yönetimi, kabinde iletişim, kabinde ilkyardım, Ekip Kaynak Yönetimi (CRM), CRS Uygulamaları, Mock – Up Eğitimi, havacılık eğitimi, kabinde ikram eğitimi gibi temel derslerle kendilerini geliştirmeleri sağlanır.

İKÜ Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri okuyan öğrencilerin; mezun olabilmeleri ve teorik bilgilerini daha da iyi pekiştirmeleri için toplamda 40 iş günü zorunlu staj yapmaları gerekmektedir. Bunların yanı sıra; dersler kapsamında düzenlenen havaalanı gezileri, seminer, konferans ve alanında uzman kişilerle söyleşiler, kariyer günleri ile çalışma hayatında karşılaşacaklarını uzman akademik kadromuz yanı sıra yerinde ve sektörde yer alan uzmanlardan görmeleri de sağlanır.

İKÜ Meslek Yüksekokulları Programları’ndan mezun olan başarılı öğrencilerin, örgün öğrenim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ÖSYM tarafından yürütülmektedir. Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programından mezun olan öğrenciler, DGS sınavı ile 4 yıllık Havacılık Yönetimi, Lojistik, Lojistik Yönetimi, Seyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Ulaştırma ve Lojistik Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık bölümlerine geçiş yapabilirler. 
 

Kübra ÖztürkDünyada ve ülkemizde büyük bir ivme kazanarak en hızlı büyüyen dinamik sektörlerin başında sivil havacılık sektörü gelmektedir. Havayolu şirketleri tarafından taşınan yıllık yolcu sayısı ve havayolu şirketlerinin uçtukları noktalar da her geçen gün artış göstermektedir. Havacılığın gelişimiyle beraber sektörün yetişmiş kalifiye eleman ihtiyacında da artış görülmektedir.

İKÜ Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı, havacılık sektöründeki büyümeye paralel olarak artan kabin hizmetleri personeli talebini karşılamaya yönelik, takım çalışmasına yatkın, insan ilişkileri kuvvetli, çözüm odaklı, etkin iletişim becerisine sahip, empati kurabilen ve operasyonel düzeydeki faaliyetlere hakim gençler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Öğr. Gör. Kübra Öztürk
Program Başkanı

İstanbul Kültür Üniversitesi Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri ön lisans programında bireylerin, yeni iş kurallarını bilen, teknolojiyi etkin kullanabilen ve programla ilgili gerekli alt yapı bilgi ve beceri donanımına sahip sektörün ihtiyacını karşılayabilen mezunlar olmaları sağlanır. Bu programdan mezun olan öğrencilere “Kabin Memuru” unvanı verilir.

3.Havalimanı ile daha da gelişen havacılık sektörünün uzman bireylere duyduğu ihtiyaç da her geçen gün artacaktır. İKÜ Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programından mezun olan öğrenciler, Havayolu şirketlerinin Genel Müdürlükleri, Yurt içi ve Yurtdışı yolcu taşıyan Havayolu şirketleri, Yabancı Havayolu şirketleri, Sivil Havacılıkla ilgili her türlü işletmede çalışabilirler.
Program Başkanı Öğr. Gör. Kübra Öztürk
E-Posta k.mertel@iku.edu.tr
Tel (0212) 498 47 16
Fax (0212) 543 69 70
İstanbul Kültür Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu, Bakırköy Yerleşkesi İncirli Binası, Yolbaşı S., 34147 Bakırköy/İstanbul.


Son Güncelleme Tarihi: Pt, 12/04/2023 - 12:41