İstanbul Kültür Üniversitesi Moda Tasarımı Programının amacı, tekstil, hazır giyim ve moda alanında mesleki ve teknik donanıma sahip, bilimsel düşüncelerini estetik bir biçimde şekillendirerek özgün tasarımlar üretebilen, çağdaş ve yaratıcı moda tasarımcıları yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Eğitim Süreci:
İlkel dönemde soğuktan korunmak için giyilen hayvan postundan Sümerbank dönemindeki o harika desenli kumaşlara. Oradan da arada bir geçmişe dönüş yaparak günümüze... Bırakılamaz geçmiş hiç bir alanda olamayacağı gibi moda tasarımı alanında da. Geçmiş tarihtir, geçmiş belge... Bugünü var edendir. Bundandır sanat tarihine, moda tarihine ve insanın var oluşundan bugüne dek yaratılan, savunulan sanatsal her yaklaşıma olan bağımız, ilgimiz. Mesele makinayı kullanmaktan da önce, kullanma amacının bilincidir. İğne iplik tutmaktan, drapaj yapmaya, stilizasyondan, yenilikçi giysi tasarımlarına dek her şeye meraklıysan tüm bunları birlikte uygulamak ve geçmişin öğretileri ile bugünü, yarınları tasarlamak üzere seni bekliyoruz. Hayır hayır, moda olanı tasarlamak değil, modayı tasarlamak üzere. Ne de olsa senin yarattığın her tasarım da dün de bugün de yarın da moda. Peki senin için moda ne? Yalnızca sana yakışan mı? Eğer cevabın evet ise senin her giydiğin moda. Çünkü sana her şey yakışır. Mesele giyinmek değil yalnızca. Doğayı koruyarak yaratmak, topluma; sanatla, tasarımla katkı sunmak. Bu cümleyi de okuduysan sıkılmadan, sabrına ve yaratacaklarına yürekten inanıyor ve seni de aramıza bekliyoruz. Haydi Kültür’lü, tut şu kumaşın ucundan? Daha yaratacak çok şeyimiz var.
Programın eğitim dili Türkçe olup eğitim süresi 2 yıldır. Dersler, teorik ve uygulamalı olarak sürdürülmektedir. İKÜ Moda Tasarımı Programı'mıza TYT puanı ile lise mezunu öğrenciler yerleştirilmektedir.
İstanbul Kültür Üniversitesi Moda Tasarımı programında dersler, teorik ve uygulamalı olarak sürdürülmektedir. Eğitim sürecinde alınması zorunlu dersler; Moda ve Giysi Tarihi, Mesleki Teknik Çizim, Tekstil Teknolojisi, Temel Sanat Eğitimi I, Kalıp Uygulama Teknikleri I-II, Giysi Üretim Teknikleri I-II, Giysi Tasarım Atölyesi I-II, Bilgisayar Destekli Giyim Tasarımı I-II, Kumaş ve Malzeme Bilgisi, Temel Tasarım, Yaratıcılık, Fikri Haklar ve Tasarım Etiği, Desen Çizim Teknikleri, Mesleki Yabancı Dil, Çağdaş Moda, Bilgisayarlı Kalıp Hazırlama I-II, Bitirme Projesi, Deneysel Tasarım Atölyesi, İş Yeri Uygulaması dersleridir. Ayrıca alınması gereken seçmeli dersler; 3D Kalıp Simülasyonu, 3D Giysi Tasarımı, 3D Kumaş Tasarımı, 3D Kumaş Simülasyonu, Tekstil Tasarımı I-II, Moda Resmi İllüstrasyonu I-II, Giyim Ve Anatomi, Moda Marka ve Stil İlişkisi, Drapaj, Denim Tasarımı, Çocuk Giyim Tasarımı, Ev Tekstili Tasarımı, Deri Ürünleri Tasarımı, Giysi Süsleme Teknikleri, Aksesuar Tasarımı, Desen Tasarımı, İç Giyim Tasarımı gibi sanat, bilim ve iletişim alanında gerekli tüm bilgi ve becerileri kazandıracak dersler okutulmakta ve proje çalışmaları ile desteklenmektedir.
İKÜ Moda Tasarımı Programı yüzde 50 ve yüzde 100 burslu kontenjanlara sahiptir. Bölümün temel amaçlarından biri üniversite-sanayi iş birliğini sağlayarak, öğrencinin mezun oluncaya kadar uygulamalı çalışmalar yapmasını sağlamaktır. Programda zorunlu mesleki staj uygulaması 40 iş günü olup bu eğitim, MHGF (Moda Hazır Giyim Federasyonu), HİGE-DER, TİGSAD, GİYİMKENT, BİSSE, COLİN’S, LOFT, DAGİ, KOM, VAKKO, PİERRE CARDİN, SUWEN, POZİTİF DESEN, CAMPİONE gibi birçok kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmektedir. Moda Tasarımı Programı öğrencilerimizin diğer ön lisans programları ile Çift Anadal olanağı bulunmaktadır. Başarılı öğrencilerimize Erasmus öğrenci hareketliliği ve Erasmus öğrenci staj hareketliliği programları ile yurt dışına gitmelerine fırsat verilmekte ayrıca DGS sınavına girerek lisans eğitimlerine devam edebilirler.
İstanbul Kültür Üniversitesi Moda Tasarımı Programı öğrencilerimizin aldıkları temel eğitimin yanında sosyal yönden de gelişimlerini destekleyen seminerler, firma-mağaza gezileri, sektörün değerli marka ve isimlerinden workshoplar, çeşitli fuar ve sergi çalışmaları ile ve ayrıca staj sürecinde anlaşmalı olduğumuz firmaların hem tasarım yapabilen hem de proje ve fikirlerini yaratıcı ürün çözümlemeleriyle ifade edebilen gençlerimizin daha mezun olmadan sektöre girmelerini sağlıyoruz.
İstanbul Kültür Üniversitesi Moda Tasarımı programı olarak vizyonumuz; moda ve marka yaratma becerisine sahip, bugünün ve geleceğin küresel toplum ve çalışma ortamı zorlukları ile baş edebilecek, moda sektörünün gereksinim duyduğu bilgi ve becerilere sahip, gelişen, kendini ifade edebilen, özgün ve üretken moda tasarımcılarını yetiştirmektir.
Misyonumuz; Kuramsal bilginin ve uygulamanın birlikte yürütüldüğü, gelişmiş teknolojik donanıma sahip, tasarım sürecinin soyuttan somuta, fikirden ürüne kadar tüm aşamaları organize ederek yeni ürün yaratabilen, sektörü iyi tanıyan, yaratıcı, uluslararası düzeyde moda tasarımı eğitimi veren kurumlarla iş birliği içinde olmak, nitelikli iş gücü ve teknik bilgi transferi ile alanındaki akademik bilginin ve moda sanayisinin gelişmesine katkıda bulunmak, araştırmacı, sanatsal bakış açısına sahip, etik değerleri güçlü mezunlar yetiştirmek bölümümüzün görevleri arasındadır.
Moda sektörünün hızla gelişen ve değişen taleplerine cevap verebilen, güncel teknolojileri kullanma bilgi ve becerisi kazanmış, tasarım sürecini organize etme yeteneğine sahip, yaratıcı moda tasarımcılarına duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır. Bu doğrultuda Moda Tasarımı Programının amacı estetik ve işlevsel değerlere uygun tasarımlar yapabilen, moda-marka yaratma bilgi ve becerisine sahip teknolojik gelişmeleri takip eden, moda endüstrisinin gereksinim duyduğu nitelikte tasarımcılar yetiştirmektir.
Tekstil, Hazır Giyim ve Moda Endüstrisi’nin uluslararası ölçekte gereksinim duyduğu, fark yaratan geleceğin moda tasarımcılarını Meslek Yüksekokulu Moda Tasarımı Programında görmekten mutluluk duyacağız.
Öğr. Gör. Neslihan TOKAT OZAN
Program Başkanı
T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Moda Tasarımı Programı mezunları; kendi markalarını yaratarak kurumsallaşabilecekleri gibi, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün tasarım ve ürün geliştirme departmanlarında tasarımcı olarak çalışabilir ya da firmalara dışarıdan tasarım ve danışmanlık hizmeti verebilirler. Bunların dışında, ürün yönetimi, tasarım yönetimi, moda danışmanlığı ve trend araştırması üzerine uzmanlaşabilir, tasarım stüdyoları, moda ajansları, pazarlama, satın alma, mağazacılık ve iletişim konularında sektörde yer bulabilirler.
Bu geniş çalışma alanlarının boyutu ve çeşitliliği; Moda Tasarım çatısı altındaki alanların çeşitliliği ve boyutuyla birbirine koşuttur.
İstanbul Kültür Üniversitesi Moda Tasarımı Programı'ndan mezun olmak, hayatımın en yoğun ama en öğretici dönemlerinden birini temsil ediyor.
İlk yılımızda daha çok üretim kısmı ön plandaydı. Açıkçası mesleğimizin temelini, yani aslını öğrenmek başta bizi oldukça zorlamıştı. Ama o kadar büyük bir keyifle çalışıyorduk ki, çoğu zaman erkenden okula gider, geç saatlere kadar projelerimizle uğraşırdık. Yorgunluk hissetmeden, büyük bir istekle öğreniyor, üretiyor ve her geçen gün mesleğimizle daha çok bağ kuruyorduk.
Özellikle 2. sınıf, benim için unutulmaz anılarla dolu. Çocuk giyim projesinden bitirme sergisine kadar neredeyse her günümüz koşturmacayla geçiyordu. Okuldan çıkıp konfeksiyonlara, baskıcılara, atölyelere koşuyorduk. Kumaş taşıdık, ürün diktirdik, defile hazırladık, son dakika sorunlarına çözüm aradık. Yorucuydu ama her adımı heyecan vericiydi.
Bitirme projesi döneminde ise neredeyse okulla yatıp kalktık diyebilirim. Sergi salonunu hazırlamak, projeyi anlatmak, mekan yerleşimini düzenlemek derken günlerce uğraştık. Açılış konuşmasını da ben yapmıştım ve o an yaşadığım heyecanı hâlâ çok net hatırlıyorum. O günün sonunda yaşadığım hafiflik, sanırım emek vermenin en güzel karşılığıydı.
Bugün dönüp baktığımda, her tasarım sürecine gösterilen titizlik, detaylara verilen önem ve o yoğun emeğin, mesleki yolculuğumun temelini oluşturduğunu çok net görebiliyorum. Şu anda staj yaptığım firmada tasarımcı olarak çalışabiliyorsam, bunda okuluma ve özellikle hocalarıma olan borcum çok büyük. Onların bizlerle birlikte her detayı düşünmesi, bu özeni içimize kadar işlemeleri sayesinde bugün olduğum yere gelebildim.
Bu vesileyle;
drapajın titizliğini ve giysinin temel yapısını bize özveriyle aktaran Nilgün hocama,
çizimde hissiyatı ve derinleşmeyi bize öğreten Hilal hocama,
bilgisayarla tasarım sürecinin temellerini sabırla anlatan Mehmet hocama,
tasarımı yalnızca estetikle değil; doğa, bilim ve araştırmayla iç içe düşünmemizi sağlayan, heyecanla gelişmemize katkı sunan Neslihan hocama,
“her mesleğin bir hukuku vardır” diyerek bizi alanımızın hak ve sorumluluklarıyla tanıştıran, hukuk derslerini tutkulu bir şekilde aktaran Ömür hocama,
ve bölüm temsilciliği sürecimde her zaman anlayışla yanımda olan, her sorunumuzu dinleyip çözüm üreten Mehmet Özer hocama
sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
İstanbul Kültür Üniversitesi sadece bir okul değil, tasarımla düşünen, üreten ve yolunu bulan birinin yetiştiği yerdi benim için.
Azra Sukayar
İstanbul Kültür Üniversitesi Moda Tasarımı Programı, 2024 Mezunu
BAF Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti.
Designer
2019 yılında kazanmış olduğum İKÜ Moda Tasarım Programı, hem okulumuzun imkanları hem de saygıdeğer hocalarımızın desteğiyle beraber hayallerime koşma imkânı yakaladım. Her başarmış olduğumuz işlerde/ ödevlerde yapabildiğimizin en iyisini yapma vizyonu ve kendimizi geliştirme odaklı çalışmalarımızdan dolayı hocalarımızın da katkılarıyla daha da büyüdü. Ben pandemi dönemine denk gelen bir İKÜ öğrencisi olarak şunu da belirtmek isterim ki; Zorlu bir eğitim süreci olmasına rağmen durumun yönetimi ve sağlanan eğitim, örgün eğitimden farkı olmadan ilerlendi ve sektörde yaşayabileceğimiz tüm durumlara önden hazırlanılmış şekilde mezun olundu. Staj yapmak için hocalarımın yerleştirdiği tekstil firmasında stajımdan sonra kadrolu olarak işe alındım ve şu anda bu firmada yurt dışında önde gelen tekstil markalarına ve ülkemizin üst segment markalarına tasarım desteği veriyorum. Bu verdiğim desteklerin, hem çalıştığım şirkette hem de müşterilerimize hitap edip olumlu geri dönüşlerin olması beni motive edip bizi bu alanda ileriye taşıyan hocalarımızı da ayrıca mutlu ve gururlu hissettirmesi bizi daha yenilikçi olmamıza teşvik ediyor. Her insan kendi istediği işi yapıp, değer kattığı her durumda kendisi ile gurur duymalıdır. İlk başta ailem, saygıdeğer hocalarım ve İKÜ’nin bize sağladığı imkanlardan dolayı emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.
Sündüz Sena CANSIZ
İstanbul Kültür Üniversitesi
Moda Tasarım Programı, 2021 Mezunu
Fella Tekstil
Designer
Program Başkanı | Öğr.Gör. Neslihan Tokat Ozan |
E-Posta | n.ozan@iku.edu.tr |
Tel | (0212) 498 49 67 |
Faks | 0(212) 543 69 70 |