İstanbul Kültür Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ve İstanbul Sanayi Odası İş Birliğiyle Mesleki Eğitimde Dev Adım…

İstanbul Kültür Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ile İstanbul Sanayi Odası arasında Türkiye’de mesleki eğitim ve sanayinin geleceği adına üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesi, mesleki eğitimin sanayinin üretim katmanlarına taşınması için kolektif birliktelik modelinin görüşüldüğü bir toplantı yapıldı. 

Çevrimiçi gerçekleştirilen toplantıya; İstanbul Kültür Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Sinan Kesici, Öğr. Gör.  Dr. Barış Safran ile İstanbul Sanayi Odası’ndan Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Turhan, Genel Sekreter Haktan Akın, Genel Sekreter Yardımcısı Burçin Değirmencioğlu ve Çalışma Hayatı ve Mesleki Gelişim Şubesi Müdürü Hakan Çoban katıldı. 

Öncelikle taraflar üniversite-sanayi iş birliği anlamında bugüne kadar yaptıkları çalışmaları özetledi. İstanbul Sanayi Odası’nın meslek liseleriyle gerçekleştirdiği “Mesleki Eğitim İş Birliği” projesi değerlendirildi. İKÜ MYO adına Dr. Öğr. Üyesi Sinan Kesici, staj ve istihdam anlamındaki çalışma ve iş birliklerini özetledi. Toplantıda, iş birliğinin yalnızca staj ve istihdamla sınırlı kalmaması gerektiği konusunda fikir birliğine varıldı. Meslek liselerinden yüksekokullara kadar eğitim sürecini kendi içerisinde ve sanayiyle bütünleştirebilecek modellerin geliştirilebilmesinin yolları masaya yatırıldı. İstanbul Sanayi Odası; kendi üye ve çalışanları, iş birliği içinde oldukları meslek lisesi öğretmenleri, üye firmalarında çalışanların eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik taleplerini dile getirdi. Dr. Öğr. Üyesi Kesici akademik, dijital alt yapısı ve geçmiş tecrübeleriyle İstanbul Kültür Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nun bu talepleri yapabilecek kapasitesi olduğunu belirtti. İstanbul Kültür Eğitim Kurumları’nın 60 yıllık, İstanbul Kültür Üniversitesi’nin 23 yıllık geçmişine vurgu yapan Kesici, sanayide çalışanların mesleki eğitim ihtiyaçlarının karşılanması noktasında, ikinci öğretim, dijital eğitim, laboratuvarlara uzaktan bağlantı gibi zaten mevcut imkânların kullanılabileceğini ancak bunların artırılmış gerçeklik, yapay zekâ gibi daha ileri uygulamalarla desteklenmesi yolunda adımlar atılabileceğini söyledi. İstanbul Kültür Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan Mesleki Eğitim Araştırmalar Birimi’nin İstanbul Sanayi Odası ile birlikte çok daha geniş bir veri setine sahip olacağını, başta İstanbul olmak üzere ülkenin nitelikli eleman açıklarının hangi sektörlerde olduğunun çok daha sağlıklı bir şekilde belirlenebileceğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Kesici, sonraki adımın “ihtiyaca uygun bölüm ve programların açılarak eğitimin kaliteli bir şekilde sürdürülmesi” olduğunu belirtti. 

İstanbul Kültür Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Sinan Kesici: “Sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü için meslek yüksekokulları ile iş birliği şart”

Toplantıda konuşan Dr. Öğr. Üyesi Sinan Kesici, “Mesleki eğitimi sürdüren kurumlar arasında üniversitelerin meslek yüksekokulları, sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü sağlamak adına çok önemli bir görevi üstleniyor. Meslek yüksekokulları; eğitim, içerik ve taşıdığı önem açısından, nitelikli iş gücünü yetiştirebilecek ve sektörün ihtiyacı olan iş gücü açığını kapatabilecek ve sektörün personel ihtiyacını karşılayabilecek yetenek ve imkana sahiptir. Değeri henüz hak ettiği konumu bulamamış mesleki eğitim veren kurumlar bir ülkenin en önemli yapı taşlarındandır.

Türkiye’de mesleki eğitim kavramındaki algı MEB’e bağlı eğitim kurumları üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu nedenle eğitim-öğretim açısından YÖK’e bağlı meslek yüksekokulları ile uygulamalı bilimler yüksekokullarının mesleki eğitimdeki önemi tam olarak anlaşılmamaktadır. Lise sonrası mesleki eğitimin geliştirilmesinin kurumsal temellerini teşkil eden meslek yüksekokullarının öneminin anlaşılması ile sanayide ve üretimde katma değer artışına yardımcı olabileceği değerlendirilmelidir. Meslek liselerinden mezunların meslek yüksekokullarında alacakları eğitimle kendilerini geliştirmelerinin önünün açılmasıyla sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü karşılanacaktır. Sanayide istihdam edilen lise mezunlarının da yapılan iş birlikleriyle meslek yüksekokullarına yönlendirilmesi üretimdeki verimliliğe katkı sağlayacaktır. Bu anlamda İstanbul Kültür Üniversitesi Meslek Yüksekokulu olarak kolektif çalışma modelini benimseyen misyonumuzla sanayi-sektör iş birliklerini önceliğimiz olarak görüyoruz. 
Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2023 Eğitim Vizyonu’nda açıkladığı yedi hedef ile mesleki ve teknik eğitimin önemine bir kez daha vurgu yapılmış ve belirlenen bu hedefler ile mesleki eğitimin yeterli önem ve itibar kazanması amaçlanmıştır. Mesleki eğitim ile ilgili son dönemlerde MEB ve İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) imzaladığı Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü ile beraber yaşanan gelişmeler mesleki eğitim adına, meslek liseleri ve meslek yüksekokulları için olumlu sonuçlar doğurmuştur. Böylece okullarla birlikte sektörün değişen ve gelişen ihtiyaçları ile planların, uygulamaların, müfredatın ve staj uygulamalarının okul-sektör iş birliği içinde eşgüdümlü olarak sorumluluğun paylaşılması sağlanmış, mesleki eğitimin de itibarının bu şekilde yeniden kazanılması hedeflenmiştir. Bu kapsamda meslek yüksekokullarının sektörlerin ihtiyacı olan nitelikli işgücünün, mesleki ve teknik eğitim liselerinde temeli atılan eğitimin tamamlayıcısı olarak görülmesi sağlanarak, hak ettiği yerde konumlanabileceği söylenebilir. Özellikle Almanya ve Kanada gibi gelişmiş ülkelerdeki örnekler incelendiğinde bu iş birliklerinin faydası daha net anlaşılacak ve bir Türkiye modeli ortaya çıkabilecektir. 

İstanbul Kültür Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde faaliyet gösteren ‘Mesleki Eğitim Araştırmalar Birimi’nin İSO-İKÜ birlikteliği ile İKÜ çatısı altında ‘Mesleki Eğitim Araştırmaları Merkezi’ne dönüştürülmesiyle Türkiye’nin ve sanayisinin eğitim ihtiyaçlarının dinamik olarak araştırılmasına olanak sağlanacaktır. İSO-İKÜ birlikteliğinde İstanbul Avrupa yakasında oluşturulması teklif edilen bir Teknopark da kolektif çalışma ve eğitim ortamının yaratılmasında önemli bir adım olacaktır. 

Mesleki eğitimin de daha üst segmentleri hedeflenerek sanayide verimliliğin artırılmasına yönelik üretim ve eğitimde dijital dönüşümün ivme kazanması sağlanabilir. Böylece kurulması düşünülen teknopark bünyesinde simülasyon üniteleri ve derslikler ile modelleme-simülasyon, sanal gerçeklik ve robotik teknolojilerin kullanımı artırılabilir. Aynı zamanda kurulması planlanan bu teknoparkta sanayi çalışanının mesleki ve kişisel gelişimlerinde gerekli olacak, İstanbul Kültür Üniversitesi Meslek Yüksekokulu veya yeni kurulması planlanan İKÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu tarafından verilecek olan dijital ortamlardaki sektörel eğitimler ile çalışanların bireysel kariyer beklentilerinin karşılanması değerlendirilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Tüm paydaşların karşılıklı olarak birbirlerine değer katabileceği kolektif modellerin ilk adımlarının atıldığı toplantı, mevcut projelerin istikbali ve yeni projeler anlamında iyi niyet dilekleriyle sona erdi.
 


Son Güncelleme Tarihi: Pt, 08/17/2020 - 12:14