“Tasarımdan Üretime Gözlük”

İKÜ MYO Optisyenlik Programı, “Tasarımdan Üretime Gözlük” başlıklı webinar düzenledi. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Luxottica Türkiye Eğitim Direktörü Tuğba Elbasan, ülkemizde ve dünyadaki gözlük tasarımı ve üretiminde gelinen son teknolojik gelişmeleri aktardı. Moderatörlüğünü Optisyenlik Program Danışmanı Öğr. Gör. Emin Aksan’ın yaptığı seminerde, sektörde 50 yılı aşkın bir süredir başarılı bir şekilde yer alan Luxottica’nın tasarımdan üretime süreçleri paylaşıldı.

Kurumun tescilli ve lisanslı markalarının tarihçesi ile büyüme süreci detaylandırıldı. Elbasan, Luxottica’nın dikey bir iş modeli bulunduğunu belirterek ürün tasarımı, üretim, dağıtım, eğitimler, satış sonrası destek, toptan ve perakende bölümlerinden bahsetti. Fabrika üretimlerinin ağırlıklı olarak İtalya’da olduğunu açıklayan Elbasan; önce fuarların gerçekleştiğini, alınan taleplere göre ürünlerin üretimi ve gönderiminin geniş bir operasyon süreci ile yönetildiğini açıkladı. İlk fabrikalarının Agordo’da açıldığını ifade eden Elbasan, Oakley fabrikasının ise en fazla merak edilen fabrikaları olduğunu söyleyerek dünyanın en dayanıklı cam ve çerçevelerinin burada üretildiğine dikkat çekti.

Balistik özelliği olan materyallerin dâhil olduğu, 800’den fazla patentin geliştirildiği fabrikanın yapısından da söz eden Elbasan, kurumun tek grup olarak 150 ülkede 45 marka olarak yer aldığının altını çizdi. Seminerde Luxottica’nın yönetimi ve hangi detayların ön plana çıkarıldığı öğrencilerimize ayrıntılı bir şekilde aktarıldı.

Moda markaların yaklaşımları, 2020 ve 2021 trendleri olan 60’lar ve 90’lar tasarımları ile ilgili bilgiler ve örnekler verildi. Yeni bir tasarımın ortaya çıkma sürecinin ortalama 1 yıl sürdüğünü aktaran Elbasan, yaratıcı bilgilendirme, estetik skeçler, teknik çizimler, gerçek ve 3D prototipler, ilk fiziki prototip reçine, gerçek malzemeler kullanılarak sonlandırılmış prototip, teknik, profesyonel ve estetik testler, onay aşamaları ve üretim aşamasında gözlük çerçeveleri, camlar ve lenslerin son teknolojileri hakkında detaylı bilgileri öğrencilerimizle paylaştı.

Sunum sonunda öğrencilerimizin sorularını da yanıtlayan Luxottica Türkiye Eğitim Direktörü Tuğba Elbasan’a teşekkür ederiz.
 


Son Güncelleme Tarihi: Çar, 02/17/2021 - 12:13