“Yeni Ekonomide Dış Ticaret, Girişimcilik ve İstihdam” Webinarı

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Meslek Yüksekokulu tarafından organize edilen “İş, Bilenindir. Girişimcilik Modelleri” webinar serisi kapsamında, 8 Temmuz 2020 Çarşamba günü “Yeni Ekonomide Dış Ticaret, Girişimcilik ve İstihdam” başlıklı bir webinar gerçekleştirildi. Onel Şirketler Grubu Gümrük Müşavirliği Genel Müdürü Osman Karatay, etkinliğe konuşmacı olarak katılarak katılımcılarımızla tecrübelerini paylaştı. Kendi meslek hayatından örnekler veren Karatay, aynı zamanda gümrük müşavirliği mesleğinin ülkemizdeki geçmişine de değindi. Bir meslek olarak gümrük müşavirliğinin işletmeler için ne anlama geldiğini ve hangi işlevlere sahip olduğundan bahsetti. Mesleğe başlarken gerçekleştirdiği girişim örneklerini de paylaşan Karatay, yeni mezunlara sertifikasyon programlarının önemini de vurguladı. 

Ülkeler arası ticaret faaliyetlerini yürütürken farklı kültürlerin özelliklerini tanıyıp süreci iyi yönetebilmenin yanı sıra yabancı dillere de hâkim olmanın gerekliliğini vurguladı. Webinar esnasında öğrenciler tarafından gelen soruları da yanıtlayan Karatay, yeni mezunların ilgi alanlarına göre kendilerini geliştirebilmelerinin öneminin altını çizdi.

Etkinlikte, günümüz gelişen internet teknolojileri ile dış ticarette taraflar arasında bağlantı kurmanın daha da kolaylaştığından bahsedilirken bunun yanında rekabetin de aynı oranla arttığı belirtildi. Gümrük müşavirliği mesleği ile alınan sorumluluklar konusunda öğrencilerin farkındalığını arttıran Karatay, güncel mevzuata hâkim olmanın önemine dikkat çekti. Ülkemizde gümrük müşavirliği mesleğini icra edenlerin diğer mesleklere göre nispeten daha az olduğunu belirten konuğumuz, gümrük müşaviri ihtiyacının sürdüğünü, bir girişimcinin her türlü ihtimali göz önünde bulundurması gerektiğini, ülkemizde girişimciler için gelecek vadeden çeşitli alanlar ve yeni fırsatlar olduğunu belirtti. 

Ülkemizin son açıklanan dış ticaret rakamlarını da değerlendiren Karatay, ilave gümrük vergi tarifelerinin de ne anlama geldiğini açıkladı. Karatay, bahsettiği örnekler ile öğrencilerimize yeni bir bakış açısı kazandırdı. 
 


Son Güncelleme Tarihi: Per, 07/16/2020 - 09:57