İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Meslek Yüksekokulu (MYO) tarafından organize edilen “İş, Bilenindir: Girişimcilik Modelleri” webinar serisi kapsamında, 17 Temmuz Cuma günü “Girişimcilik Ekosisteminde Başarının Anahtarı” başlıklı bir e-seminer gerçekleştirildi. Sektörlerinde başarıya ulaşmış girişimcilerin deneyimleriyle katılımcıların değişik bakış açıları kazanması ve farkındalık düzeyinin artırılması amacıyla düzenlenen webinar serisinin konuğu, MEKE Marine Teknoloji A.Ş. Yönetim Kurulu Danışmanı ve İnş. Yük. Müh. Mehmet Kerem Kemerli oldu. Öğrencilerin mezuniyet sonrası kariyerlerinde yararlanabilecekleri bilgilerin paylaşıldığı webinarda, ülkemizin ticaret hacminde önemli bir paya sahip olan inşaat ve daha niş bir pazar olan denizcilik sektöründe çalışmak isteyenlere gelecek vizyonu sunuldu.
Kariyerinde çoğunlukla çevre ve sürdürülebilirlik alanlarına yönelen Kemerli, aile ve çevrenin, bireylerde ekolojik bilincin oluşmasındaki önemini vurgularken, ayrıca sosyal girişimcilik ve sosyal sorumluluk kavramlarına da dikkat çekti. İnşaat sektöründeki faaliyetlerini daha çok yapı kimyasalları üzerinde yoğunlaştıran Kemerli, kıt bulunan kaynakların verimliliğinin artırılması, maliyetlerinin düşürülmesi çalışmalarıyla hem işletmeler açısından karlılık artışının sağlandığını hem de ekolojik anlamda bir değer yaratıldığını ifade etti. Çevresel sorunlara çözüm üretilirken de kazanç elde edilebileceğini belirten Kemerli, dünyada artık sürdürülebilir-döngüsel ekonominin geçerli olduğunu, tüm bunların girişimciliğin farklı yönlerini temsil ettiğini açıkladı. Betonun ne kadar sıcak olabileceğini ve inşaat sektöründe geri dönüşümün mümkün olduğunu kariyeri boyunca deneyimleyen Kemerli, girişimcilik açısından yenilikçi ve inovatif yaklaşımların önemine değindi. Deniz temizliği alanında ülkemizi dünyada temsil eden, petrol döküntüsüne müdahale işini Türkiye’de ilk başlatan şirket olarak İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkelerle dünyadaki çeşitli uygulamaların ülkemize uyarlanması konusunda yaptıkları çalışmaları aktardı. Deniz temizliğine ilişkin yasal düzenlemelerin oluşturulmasında da katkı sağlayan Kemerli, deniz temizliği sektörünün multidisipliner bir sektör olduğunu ifade ederek sektörde yer almak isteyen girişimci adaylarına da bazı önemli ipuçları verdi.
Fikir geliştirmenin önemine değinen Kemerli, gençlere, “Seyirci kalmayın. Oyuncu, hatta oyun kurucu olun” dedi. Girişimci ve iş insanlarının tecrübelerini gelecek nesillerle paylaşmasının önemine dikkat çeken Kemerli, gelişim açısından üniversite-sanayi iş birliğinin gerekliliğini vurguladı. Bu anlamda öğrencilerin bitirme projeleri üzerinden ortak çalışmalar yürütmeye ve farklı projelere açık olduklarını belirten Kemerli, yaptıkları işe kendi karakterlerini yansıtmayan girişimcilerin fark yaratamayacağını ifade etti. “Kalıplar, matbu yazı ve sözleşmeler, kanunlar dâhil olmak üzere hepsi değiştirilebilir, günceli takip ederek, yenilikçilikle yaratıcılığa önem verin” şeklinde konuşan Kemerli, uzmanlaşma, risk analizi ve sürdürülebilirlik kavramlarına dikkat çekti.
Günümüzde inovasyonun artık bireyselden çok kolektif bir nitelik taşıdığını belirten Kemerli, açık inovasyon kavramının altını çizdi. Bu anlamda, faaliyet gösterilmek istenen sektördeki birlikler, dernekler gibi sivil toplum kuruluşlarında yer almanın, sosyal çevre anlamında önemini anlatan Kemerli, girişimci adaylarına finans, planlama ve operasyondan oluşan üçlü sac ayağını hatırlattı.
Kemerli, paylaşmış olduğu inşaat ve deniz temizleme sektörünün gelişimindeki dönüm noktalarından da bahsetti. Ülkemizde melek yatırımcıların az olduğunu ve bankalarda proje kredisi sisteminin uzun soluklu bir süreç olduğunu belirten Kemerli, iş fikri ve projelerin başarısı için, içselleştirmenin şart olduğunu söyledi.
Kemerli, inşaat ve deniz temizleme sektörlerinin değişimlere açık olduğunu vurgularken bu alanlarda girişim yapmak isteyen öğrencilerimize güncel gelişmeleri ve küresel eğilimleri yakından takip etmelerini önerdi. Tüm katılımcılarımızın sorularını da yanıtlayan Kemerli, genç girişimci adaylarımıza ufuk açıcı bilgiler verdi.
Tem
23
2020
0