“Girişimcilikte Başarı Paradoksu” 

İstanbul Kültür Üniversitesi(İKÜ) Meslek Yüksekokulu (MYO), “İş, Bilenindir: Girişimcilik Modelleri” webinar serisi kapsamında 17 Ağustos 2020 tarihinde “Girişimcilikte Başarı Paradoksu” başlıklı bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) İstanbul Direktörü ve İstanbul Kültür Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İşletme Yönetimi Programı Öğr. Gör. İbrahim Elbaşı, girişimcilik ve inovasyon hakkında önemli konulara değindi. Öncelikle yenilikçi iş fikirlerinin ticarileşmesi için çalışan ve girişimciliğin yaygınlaşması için mücadele eden sosyal yapı olarak tanımladığı BTM hakkında bilgi veren Elbaşı, girişimcilik sürecini bir formül arayışı olarak tanımladı. İş hayatına PricewaterhouseCoopers’da Şirket Birleşme Desteklerinde (Deals & Transaction Services) başlayan Elbaşı, kişisel kariyerini de bu sürece dahil ettiğini ifade etti. İstanbul Ticaret Odası’na bağlı bir vakıf olan BTM’nin kurucu yöneticisi olan Elbaşı, amaçlarının, girişimciliğin yaygınlaşması yoluyla ekonomik ve sosyal kalkınmanın gerçekleştirilmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi. 

İTO’nun 1882 yılında Abdülhamid Han zamanından kurulmuş çok köklü bir kurum olduğunu vurgulayan Elbaşı, BTM’nin kuruluşunda Marksist literatürde çokça bahsedilen devrimsel yaklaşımlardansa, daha ölçülebilir ve düşük risk içeren evrimsel yöntemlerin belirleyici olduğunu ifade etti. BTM öyküsünün başlangıcına dek İstanbul Ticaret Üniversitesi Avrupa Birliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Uzman Araştırmacısı ve Rektörlük Proje Ofisi Müdürü olarak devam eden ve birçok ulusal-uluslararası projede yönetici olarak görev alan Elbaşı, inovasyon ve yüksek büyüme potansiyelinin bir araya gelmesiyle oluşan ‘start-up’ kavramında ifadesini bulan girişimcilikte ülke olarak geç kalmadığımızı ileri sürdü. Kavramın ülkemizde yaygın şekilde yanlış olarak kullanıldığını iddia eden Elbaşı, ‘start-up’ların işe yeni başlayan girişimlerden ve KOBİ’lerden farklı özelliklerine dikkat çekti. Konuya ilişkin yerli elektrikli otomobil TOGG üzerinden örnekler veren Elbaşı, sürdürülebilir şekilde yalın üretim, yalın yönetim, yalın pazarlama yaklaşımlarından vazgeçilmemesi gerektiğini belirtti. 

TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi'nde meclis üyesi olarak vazife üstlenen Elbaşı, günümüz ‘start-up’larındaki yalın çözümlerin; tekno girişimlerin ürün inovasyonundan farklı olarak daha çok süreç ve organizasyon inovasyonlarına dayandığını ifade etti. Dünyadaki genel eğilimin de bu tarafa doğru kaydığını ileri süren Elbaşı, dünyanın en iyi dijital oyun geliştiricilerinin ülkemizde olduğunu, ancak yayıncılık konusunda aynı başarıyı gösteremediğimizi ileri sürdü. Aynı zamanda, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Bilişim İhtisas Komitesi ve Sanayi İhtisas Komitesi üyesi olan Elbaşı, girişimcinin başarı yolunun, geçmişteki başarısızlıklarından geçtiğini söyledi. Dijital Dönüşüm Komitesi Üyesi ve Girişimcilik Çalışma Grubu Başkanı olarak faaliyetlerine devam eden Elbaşı, girişimciliğin iş kurmak ve para kazanmanın ötesinde, bir değer yaratma faaliyeti olduğunu belirtti. 

21. Yüzyıl Anadolu Vakfı Yönetim Kurulu Muhasip Üyeliği’ni sürdüren Elbaşı, girişimcilikte yaşın ve kullanılan teknolojinin değil, hangi soruna hangi çözümün üretildiğinin önemli olduğunu vurguladı. Girişimcilik ekosisteminde çok fonksiyonlu, girişimcilerin ihtiyaçlarına ve seviyesine göre özelleştirilmiş hizmetler veren hibrit merkezlerin önemine dikkat çeken Elbaşı, buralarda finansal desteklerin ötesinde entelektüel sermaye kapasitesinin ön planda olmakla beraber, doğru projelerin yatırımla buluşması noktasında risk sermayesi ve melek yatırımcılarla eşleştirilmesi konusundaki çalışmaların önemine değindi. 

Sosyal girişimciliğin ekonomik sürdürülebilirliğinin karlılığa bağlı olduğunu vurgulayan Elbaşı, işletme mantığıyla ele alınmadığında sosyal girişimlerin uzun vadeli olamayacağını belirtti. Ayrıca kitlesel fonlama araçları kullanımının ülkemizde henüz yeterli seviyede olmadığını söyleyen Elbaşı, bu durumun kötü örneklerden ziyade tanınırlığının düşük olmasından kaynaklandığını ifade etti. 
Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Berrak Köten, Öğr. Gör. Dr. Barış Safran ve Öğr. Gör. Burak Öçlü’nün üstlendiği e-seminerde aynı zamanda katılımcı sorularını da cevaplayan Elbaşı, Meslek Yüksekokulu öğrencilerimizi Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’ne davet etti.
 


Son Güncelleme Tarihi: Cu, 09/04/2020 - 14:41