“İklimlendirme Sektörünün Tarihçesi ve Geleceği”

İstanbul Kültür Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, “İş, Bilenindir. Girişimcilik Modelleri” webinar serisi kapsamında 4 Ağustos 2020 Pazartesi günü HAVAK A.Ş. Genel Müdürü ve İSKAV Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet H. Gökşin’i konuk etti. 

1844 yılına dayanan iklimlendirme sektörünün tarihçesinin anlatıldığı seminerde, 1902 yılında W. Carrier’in icat ettiği makine ile modern anlamda klimanın temellerinin oluşturulduğundan bahsedildi. Dönemin ihtiyaçlarından biri olan hava sirkülasyonu ve temizliğinin yol açtığı bu icadın günümüze kadar gelişerek geldiğinden söz edildi. Gıdaların tazeliğinin korunması, hava kalitesinin artırılması, iklimlendirme çözümleri ve soğutma teknolojileri gibi birçok alanda gelişerek günümüze kadar gelen sektörü Ahmet Gökşin tecrübeleri ile ele aldı. Dünyada gelişimini sürdüren iklimlendirme sektörünün 2016-2019 yılları arasında 30 milyon dolar yatırım aldığına değinildi. Havanın kalitesinin artırılması sorununun COVID-19 pandemisi ile öncelikli hale geldiğine; buna bağlı olarak dezenfeksiyon çözümlerinin havalandırma sistemlerine entegrasyonunun gündeme geldiğine vurgu yapıldı. Ultraviyole-c ışını vererek virüslerin yok edilmesi yönteminin iyi bir şekilde planlanarak entegre edilmesinin önemine dikkat çeken Gökşin, gelişigüzel bir şekilde ölçüm ve analiz yapılmadan gerçekleştirilen entegrasyonların etkilerinin tartışmalı olacağı belirtildi. 

Konut, AVM, binek araç gibi insanların sıkça içerisinde bulunduğu mekânların havalandırmaları ile ilgili son gelişmelerden bahsedilen etkinlikte; iklimlendirme sektörünün yoğun ilişkide olduğu inşaat sektörü ve imalat üretim sanayisinde ısıtma, soğutma ve havalandırma gerektiren süreçlerdeki önemine vurgu yapıldı. 
Küresel prosesin iklimlendirme ve soğutma sistemlerinin 2024 yılında yıllık % 8.55 büyüme oranı ile 23.55 milyar ABD doları büyüklüğünde bir pazara sahip olacağının bilgisi verildi. Kağıt sanayisinden çelik üretimine, otomotivden gıda sektörüne ve data merkezlerine kadar çok sayıda endüstrinin iklimlendirme ve soğutma sistemlerini üretim proseslerinde kullandığını ifade eden Ahmet Gökşin, dünyada ve ülkemizdeki sektörün katma değeri hakkında bilgiler vererek sürekli bir büyüme içinde olduğunu kaydetti. Havalandırma, tesisat, soğutma, yalıtım firmalarının dünyadaki pazar paylarını istatistiki olarak açıkladı. Aktif bir şekilde rol aldığı sektörel dernekleri de katılımcılarımıza tanıtan Ahmet Gökşin, özellikle İSKAV’da üniversite-sanayi iş birliklerine verdikleri önemi anlattı. 

Gökşin, iklimlendirme sektörünün öğrenciler için bir fırsat olabileceğine değinirken, sektörde eğitilmiş elemanın öneminin altını çizdi. İklimlendirme sektöründe çalışmak isteyen mezunların yurtdışı seçeneklerini de değerlendirmesinin önemli olduğunun belirtildiği seminerde, yabancı dil yetkinliğinin sektörde önemini koruduğu vurgulandı. Öğr. Gör. Berrak Köten, Öğr. Gör. Barış Safran ve Öğr. Gör. Burak Öçlü’nün moderatörlük görevlerini üstlendiği seminerde katılımcıların sorularını da yanıtlayan Ahmet Gökşin, iklimlendirme sektörü ile ilgili kapsamlı tecrübesini paylaşarak öğrencilerimizin farkındalıklarını artırdı.


Son Güncelleme Tarihi: Cu, 08/07/2020 - 13:01