“Türkiye’de Para ve Portföy Yönetimi”

İstanbul Kültür Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Bankacılık ve Sigortacılık Programı, 5 Nisan Pazartesi günü “Türkiye’de Para ve Portföy Yönetimi” başlıklı e-seminer düzenledi. Bankacılık ve Sigortacılık İkinci Öğretim Program Başkanı Öğr. Gör. A. Berrak Köten’in moderatörlüğünü yaptığı etkinliğe, İstanbul Portföy Yönetimi A. Ş. Genel Müdür Yardımcısı Kaan Kolabaş konuşmacı olarak katıldı. Bankaların, aracı kurumların ve portföy yönetim şirketlerinin sermaye piyasalarındaki rolünü ve faaliyetlerini özetleyen Kaan Kolabaş, e-seminerde sermaye piyasası üyeleri ve kurumlarının sektör büyüklükleri hakkında bilgi verdi. 

SPK’nın izniyle Türkiye’de kurulan ve sermaye piyasasında faaliyetteki tüm yatırım fonlarına tek bir terminal üzerinden erişim imkânı sağlayan elektronik platform olan Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFAS) hakkında açıklamalarda bulunan Kaan Kolabaş, yerli ve yabancı bireysel ve kurumsal yatırımcıların bu platformda işlem yapabildiğini ifade etti. 

Yerli ve/veya yabancı kamu ve/veya özel sektör borçlanma araçlarına yatırılan fonları kapsayan borçlanma araçları şemsiye fonu, yerli ve/veya yabancı ihraççıların paylarına yatırılan fonları kapsayan hisse senedi şemsiye fonu; borsada işlem gören altın ve diğer kıymetli madenler ile kıymetli madenlere dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırılan fonları kapsayan kıymetli madenler şemsiye fonu; diğer fonların ve borsa yatırım fonlarının katılma paylarından oluşan fonları kapsayan fon sepeti şemsiye fonu; portföyünün tamamı devamlı olarak, vadesine en fazla 184 gün kalmış likiditesi yüksek para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan ve portföyünün günlük olarak hesaplanan ağırlıklı ortalama vadesi en fazla 45 gün olan fonları kapsayan para piyasası şemsiye fonu; portföyünün tamamı devamlı olarak, kira sertifikaları, katılma hesapları, ortaklık payları, altın ve diğer kıymetli madenler ile Kurulca uygun görülen faize dayalı olmayan diğer para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan fonları kapsayan katılım şemsiye fonu; portföy sınırlamaları itibarıyla yukarıdaki türlerden herhangi birine girmeyen fonları kapsayan değişken şemsiye fon; katılma payları sadece nitelikli yatırımcılara satılmak üzere kurulmuş olan fonları kapsayan serbest şemsiye fon; uygun bir yatırım stratejisine ve garantör tarafından verilen garantiye dayanılarak taahhüt edilen fonları kapsayan serbest şemsiye fon; uygun bir yatırım stratejisine dayanılarak en iyi gayret esası çerçevesinde amaçlanan fonları kapsayan koruma amaçlı serbest şemsiye fonları örneklerle açıklayan Kolabaş, bu fon türlerinin özelliklerini anlattı. 

Fon tercih etmenin avantajlarını, yönetim, çeşitlendirme, takip, fiyat/zaman ve likidite açısından değerlendirdi. Profesyonel ve lisanslı yetkin portföy yöneticileri tarafından piyasalardaki gelişmelerin anlık olarak izlenerek yönetildiğini aktardı. Yatırım fonu portföyüne alınabilecek menkul kıymetlerin sabit getirili, dövize endeksli ve hisse senedi gibi araçlarla çeşitlenmesi nedeniyle riskin en aza indirilmesinin mümkün olabileceğini söyledi. Kupon, faiz ve temettü tahsili fon yönetimince yapılacağından vade takibi, tahsil etme kullanımını gerektiren işlemlerden korunabileceğine dikkat çekti.  Fonlarla, büyük montanlı alım satımlar nedeniyle zaman ve para tasarrufu sağlandığını belirten Kolabaş, küçük tasarruflarla temin edilemeyecek kazanç potansiyeli yüksek menkul kıymetlere yatırım yapılmasına olanak tanındığının altını çizdi. Fon portföyündeki değer artışlarının portföy değerine günlük olarak yansıtılması nedeniyle işlemiş gelir ile birlikte gerek ihtiyacı kadar gerekse tamamının istendiği anda paraya çevirebileceğini ifade etti. Yurt içi yerleşiklerin yatırım tercihlerine değinen, dünyada ve Türkiye’deki büyük fonların yönetiminden de bahseden Kaan Kolabaş, öğrencilerimizin sorularını da yanıtladı. Kaan Kolabaş’a e-seminerimizde paylaştığı değerli bilgi ve deneyimleri için çok teşekkür ederiz…

E-seminerin tamamını izlemek için… 
 


Son Güncelleme Tarihi: Per, 05/13/2021 - 12:20