İstanbul Kültür Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu, “İş, Bilenindir. Girişimcilik Modelleri” webinar serisinde “Uluslararası Ticaret ve Güncel Gelişmeler” temasını işledi. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Öğr. Gör. Mehmet Yavuz Kankavi, uluslararası ticaretin en çok merak edilen konularına değindi. Öğr. Gör. Kankavi, pandemi öncesi ve sonrası uluslararası ticaretteki gelişmeleri tarihsel süreçleri temel alarak katılımcılarla paylaştı. Ticaretin başlangıcından günümüze değin kullanılan ticaret rotalarına değinen hocamız, yeni ticaret yolu projelerini de paylaştı.
Pandemi öncesi süreçte akla gelen uluslararası ticaret trendlerinin genellikle dijital gelişmelere bağlı olarak şekillendiğini ve bunun sonucunda Almanya önderliğinde gelişen “Sanayi 4.0” kavramının ortaya çıktığını vurguladı. Pandemi sonrası süreçte ise daha çok temassız alışveriş yöntemlerinin gelişimine ve aynı anda ödeme sistemlerinin de bu minvalde geliştiğine de tanık olduğumuz belirtildi. Öğr. Gör. Kankavi, son dönemde sıkça gündeme gelen ticaret savaşlarının dünya üzerindeki üretim yerlerinin çeşitli gerekçelerle yer değiştirmesi olarak bir yansıması da olduğunu belirtti. İçinde bulunduğumuz küresel konjonktürde Türkiye'nin avantajına olabilecek sektörlere de değinen hocamız, bu bağlamda tekstil sektörüne dikkat çekti.
Sektörde çalışma adayı olan öğrencilerimiz için iş hayatlarında dikkat etmeleri gereken noktaları paylaşan Öğr. Gör. Mehmet Yavuz Kankavi, emek vermenin önemini vurguladı. Öğrencilerin staj imkânlarını iyi bir şekilde değerlendirmeleri gerektiğine ve özellikle verilen görevlerin gelişimleri için büyük bir fırsat olduğuna değinildi. Adayların mesleklerinde bulunan çeşitli topluluklarda da faaliyet göstermeleri ve ilgili sertifikaları almalarının önemli dönüm noktaları olduğunun altı çizildi. Öğr. Gör. Berrak Köten, Öğr. Gör. Dr. Barış Safran ve Öğr. Gör. Burak Öçlü’nün moderatörlük görevlerini üstlendiği e-seminerde öğrencilerin ve diğer katılımcıların da sorularını yanıtlayan Öğr. Gör. Kankavi, uluslararası ticaret alanında yeni bir bakış açısı kazandırdı.
Ağu
12
2020
0